Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski to popularny i smaczny dodatek do sosu, mięsa i surówki

Kluski ziemniaczane z marchewką

Składniki:

Kluski ziemniaczane z marchewką

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z marchewką
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę, ostudzić. Do zimnych dodać mąkę, jajka i szybko zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości małego ziemniaka, w środku małym palcem zrobić wgłębienie. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem zamiast ziemniaków do obiadu lub okraszone lekko zrumienioną na tłuszczu cebulką.