paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Kluski ziemniaczane z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Alternatywa dla tradycyjnych kopytek

Kluski ziemniaczane z papryką

Składniki:

Kluski ziemniaczane z papryką

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z papryką
Ziemniaki gotujemy do miękkość w skórkach   jak zazwyczaj. Podczas ich gotowania paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Oba warzywa dusimy chwilę na oleju(aby papryka się udusiła). Ziemniaki po ugotowaniu i lekkim ostygnięciu obieramy i za pomocą maszynki wraz ze składniami z patelni mielimy. Masę ziemniaczaną zagniatamy z jajkiem i mąką. Solimy całość i pieprzymy odrobinę do smaku. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki i tniemy je na kluski (jak kopytka). Tak przygotowane w wrzącej, osolonej wodzie gotujemy do momentu aż wypłyną na jej powierzchnię. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim ugotowane kluski.