Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy mus z dyni i mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto ( ja użyłam ponad 2 szklanek maki, ale miałam bardzo wodniste ziemniaki ).
Ciasto dzielimy cza części każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Na każdej z nich widelcem robimy wgłębienie (aby masło miało się gdzie zbierać ). Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną szałwię i smażymy około 1 minuty. Kluski ziemniaczano- dyniowe polewamy masłem z kawałkami szałwii i posypujemy tartym parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )
inspiracja: Kwestia smaku.
Ciasto dzielimy cza części każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Na każdej z nich widelcem robimy wgłębienie (aby masło miało się gdzie zbierać ). Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną szałwię i smażymy około 1 minuty. Kluski ziemniaczano- dyniowe polewamy masłem z kawałkami szałwii i posypujemy tartym parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )
inspiracja: Kwestia smaku.
zosiani