Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczano-mięsne
Obrać i utrzeć ziemniaki jak na placki czy pyzy ( można rozdrobnić w malakserze lub Rozdrabniaczu ) .Wyłożyć na gazę lub czystą lnianą ściereczkę ułożoną na sitku i pozwolić by odciekły - a następnie dobrze odcisnąć .Mięso drobiowe z rosołu obrać ze skórek , chrząstek i kości i zmielić . Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju na rumiano .Wymieszać odciśnięte ziemniaki z jajkiem i 1/2 szklanki mąki pszennej i mąką ziemniaczaną . Dołożyć farsz ( mięso , cebulkę , majeranek doprawione pieprzem i solą ) . Dodawać po trochę mąki tak by konsystencja ciasta mięsno ziemniaczanego była taka jak na szare kluski ( trochę gęściejsze niż na placki ziemniaczane ) .
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę .
Nakładać łyżeczką kluski kładzione ( gotować w 2 porcjach ) . Gotować 4 minuty na małym gazie od wypłynięcia .
Wyławiać łyżką cedzakową .
W czasie kiedy gotuje się woda na kluski pokroić drobno boczek ( surowy lub wędzony ) i wysmażyć go na patelni na skwarki .
Podawać kluski polane skwarkami i posypane pokrojonym szczypiorkiem .
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę .
Nakładać łyżeczką kluski kładzione ( gotować w 2 porcjach ) . Gotować 4 minuty na małym gazie od wypłynięcia .
Wyławiać łyżką cedzakową .
W czasie kiedy gotuje się woda na kluski pokroić drobno boczek ( surowy lub wędzony ) i wysmażyć go na patelni na skwarki .
Podawać kluski polane skwarkami i posypane pokrojonym szczypiorkiem .