mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Knedel - do sosów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny delikatny knedel idealny do sosów .

Knedel - do sosów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedel - do sosów

 

  • 1/2 kg mąki
  • 2 żołtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 10 dag masła roztopionego zimnego
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Knedel - do sosów
W ciepłym nie gorącym mleku rozrobić drożdże dodać cukier i 1 łyżkę mąki , odstawić do wyrośnięcia. Do wysokiej miski wrzucamy mąkę , roztopione zimne masło , sól , żółtka i rozczyn .Wyrabiamy gładkie ciasto , które odstawiamy aby wyrosło . Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie jakieś 30 minut , formujemy wałki , które parujemy około 15-20 minut w parowarze . Taki knedlik kroimy w kawałeczki i podajemy do sosu . Polecam
Knedel - do sosów
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto
Knedel - do sosów
Formujemy wałki i parujemy na parowarze około 15 min
Knedel - do sosów
Gotowe , teraz kroimy w mniejsze kawałki
Knedel - do sosów
Podajemy z ulubionym sosem ,polecam bardzo smaczne