Sposób przygotowania:
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Przygotować ciasto na knedel ( tak jak na kopytka) tzn. ugnieść praską ziemniaki i wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną , jajkiem , szczyptą soli i otrębami. Masę knedlową wyłożyć na płat folii spożywczej .Zwinąć folię tak by otulała ciasto dokładnie ze wszystkich stron.Ułożyć knedel w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.Zdjąć z gazu. Wyjąć z garnka i poczekać chwilę. Odwinąć. Posmarować łyżka oleju. Posypać ze wszystkich stron usiekanymi ziołami. Kroić nitką ( lub nożem maczanym w zimnej wodzie) w grube plastry i podawać do mięs w sosie. * Podałam z gulaszem wieprzowym z łopatki gotowanym z marchewka i soczewicą.