Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie.

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Przygotować ciasto na knedel ( tak jak na kopytka) tzn. ugnieść praską ziemniaki i wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną , jajkiem , szczyptą soli i otrębami. Masę knedlową wyłożyć na płat folii spożywczej .Zwinąć folię tak by otulała ciasto dokładnie ze wszystkich stron.Ułożyć knedel w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.Zdjąć z gazu. Wyjąć z garnka i poczekać chwilę. Odwinąć. Posmarować łyżka oleju. Posypać ze wszystkich stron usiekanymi ziołami. Kroić nitką ( lub nożem maczanym w zimnej wodzie) w grube plastry i podawać do mięs w sosie. * Podałam z gulaszem wieprzowym z łopatki gotowanym z marchewka i soczewicą.
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Przygotować masę na knedel z gotowanych ziemniaków z jajkiem -mąkąi otrębami
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i ugotować na parze
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Wyjąć -odwinąć-posmarować olejem i posypać ziołami
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami
Knedel pokroić w grube plastry nożem moczonym w zimnej wodzie