marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedelki z dżemem i makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki obrane i ugotowane przecisnąć przez praskę na stolnicę,zmieszać z mąką,jajkiem i twarogiem.Formować placuszki,nadziewać,gotować.

Knedelki z dżemem i makiem.

Składniki:

Knedelki z dżemem i makiem.

 

  • 50 dag.ziemniaków,
  • 30 dag.twarogu,
  • 30 dag.mąki,
  • żółtko,
  • masło,
  • jajko,
  • cukier,
  • sól,
  • masa makowa,
  • 5-6 łyżek dżemu wiśniowego lub brzoskwiniowego,
  • 2 l.garnka wrzątku,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Knedelki z dżemem i makiem.
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować,a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków wprost na stolnicę,dodać twarogu,mąki,jajko
żółtko oraz cukru i soli.Wymieszać rękoma całość i odrywać śred-
-nie kawałki ciasta,uklepywać na dłoni,posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego czy innego,dodać łyżeczkę masy makowej i zalepić wokół dobrze.Dawać na łyżce cedzakowej kned-
-elki na lekko osolony wrzątek i gotować z 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wtedy to wyjąć,osączyć nad garnkiem z wody,przełożyć
na talerz.Polać danie mączne stopionym masłem i obtoczyć w tartej bułce wedle uznania.

Tagi:

jajko tarta jajka