Sposób przygotowania:
Knedelki z dżemem i makiem.
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować,a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków wprost na stolnicę,dodać twarogu,mąki,jajko
żółtko oraz cukru i soli.Wymieszać rękoma całość i odrywać śred-
-nie kawałki ciasta,uklepywać na dłoni,posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego czy innego,dodać łyżeczkę masy makowej i zalepić wokół dobrze.Dawać na łyżce cedzakowej kned-
-elki na lekko osolony wrzątek i gotować z 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wtedy to wyjąć,osączyć nad garnkiem z wody,przełożyć
na talerz.Polać danie mączne stopionym masłem i obtoczyć w tartej bułce wedle uznania.
żółtko oraz cukru i soli.Wymieszać rękoma całość i odrywać śred-
-nie kawałki ciasta,uklepywać na dłoni,posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego czy innego,dodać łyżeczkę masy makowej i zalepić wokół dobrze.Dawać na łyżce cedzakowej kned-
-elki na lekko osolony wrzątek i gotować z 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wtedy to wyjąć,osączyć nad garnkiem z wody,przełożyć
na talerz.Polać danie mączne stopionym masłem i obtoczyć w tartej bułce wedle uznania.