Sposób przygotowania:
Knedelki ze śliwkami
Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zrobić dzień wcześniej. Zimne ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, wszystko robimy w misce. Skręcone ziemniaki z serem dokładnie wyrównać i podzielić na cztery części, następnie wyjąć ze swojego miejsca jedną cześć i napełnić ją równo mąką, dodać cukier i jajka, zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką i wyjąć na nią zagniecione ciasto, podzielić je na mniejsze porcje i utoczyć wałeczki które pociąć na porcje jak kopytka. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki z mielonych migdałów i cukru zrobić mieszankę którą napełnić miejsca po pestkach, przygotowane śliwki owinąć dookoła ciastem i uformować kształt knedli. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, podawać lekko przestudzone z dodatkiem śmietanki lub podsmażonej na maśle bułce tartej.
edytaha
iziona
Zakasaj, zakasaj bo śliweczki jeszcze troszkę i się skończą :)
edytaha
Kiedy lenia mam strasznego... wolałabym, żeby ktoś mnie poczęstował :D
iziona
To pogoń drania :)
edytaha
:D :D