Sposób przygotowania:
Knedla z truskawkami i bułeczką
Ziemniaki obieram, opłukuję, gotuję w osolonej wodzie. Jeszcze gorące mielę (można przecisnąć przez praskę) Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka, ziemniaków i szczypty soli zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki o średnicy ok. 4 cm, następnie nożem odcinam krążki grubości ok. 2 cm. Spłaszczam je w dłoniach, na środku kładę zamrożoną truskawkę, owoce posypuje cukrem. Ciasto dokładnie zlepiam (by knedle nie rozlepiły się podczas gotowania!), formując kulki. Knedle wkładam partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 5min od wypłynięcia. Knedle wyjmuję łyżką cedzakową na sito, przelewam gorąco wodą i dobrze odsączam. Na patelni topię masło, wsypuję bułkę tartą, mieszam i lekko ją rumienię. Tak przygotowaną bułką polewam knedle i oprószam je cynamonem.