Sposób przygotowania:
Knedle serowe z morelkami
Twaróg rozetrzeć widelcem lub zmielić. Wbić jajka, dodać sól i 3/4 mąki, wyrobić, jeśli trzeba dosypać resztę mąki - masa ma być taka jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj. Morele umyć, każdą przekroić wzdłuż, ale nie do końca, wyjąć pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki owocu, włożyć kostkę cukru, zamknąć. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczać ręce w zimnej wodzie, nabierać porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczać na dłoni, włożyć w nie morelę i dokładnie zalepić owoc ze wszystkich stron formując kulę. Wkładać delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrze zmniejszyć ogień i gotować ok. 15min. Wyjmować na talerz, polać bułeczką zrumienioną na suchej patelni z dodatkiem masła. Jeśli ktoś woli można podać ze śmietaną. Z podanej ilości składników wyszło mi 30 sztuk dość dużych knedli.
kinga
Sarenka
Pyza
Sarenka
msewka
Popieram w 100 %. Pewnie takie zrobię,tylko ten ciągły brak czasu.Póki co do ulubionych i 5.
misia53
Jolanta27
iwi69
zuzi
Paola
To moje pierwsze knedle nie-ziemniaczane :)
Do środka, zamiast pestki ;) , włożyłam, jak w przepisie, kostkę cukru, ale brązowego, trzcinowego.
Mam od kolegi, który mi ją przywiózł z Holandii, przyprawę do pierników Speculaas. Moim zdaniem jest delikatniejsza od naszej, piernikowej, ale i wyrazista cynamonowym i goździkowym, słodkim, karmelowym smakiem. Szczypta do podsmażonej na maśle bułeczki rozpłynęła niebo ... ;)
Knedli wyszło mi mniej, za to większych, bo morele na targu były dziś większych, niż słuszne ;) rozmiarów.
Spróbuję później z węgierkami. Dzięki za przepis "na piątkę" !
Pyza
Paola
Co "się przydał" ? ;) Już "zjedzony" ze smakiem :) Pychotka!
Pyza
norbi53
yola
Pyza
yola
iwi69
Pyza
yellowCoach