Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle z truskawkami to pyszne danie o każdej porze roku.

Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami
Umyte truskawki osuszyć, usunąć szypułki. Do mąki dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki,szczyptę soli, przemielony ser twarogowy, żółtko i jajko. Szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta formować placuszki, ułożyć truskawkę i dokładnie zlepić, formując knedle. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 4-5 minut o chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z jogurtem wymieszanym z pozostałymi truskawkami i cukrem pudrem.
Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami
Do mąki dodać jajka ziemniaki i przemielony ser
Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami
Szybko zagnieść ciasto i pokroić na kawałki
Knedle serowo-ziemniaczane z truskawkami
Formować knedle i gotować w wodzie z dodatkiem soli