Sposób przygotowania:
Knedle z żółtymi wiśniami
Wiśnie odcedzamy z kompotu (ja używam domowych przetworów, można też użyć swieżych owoców, ale niestety teraz brak sezonu na nie:))
Do mąki dodajemy twaróg (nie mielony), jajko oraz mleko - zagniatamy jednolite ciasto.
ciasto wałkujemy w rulon i odcinamy 2cm kawałki ciasta, rozkładamy na ręce, w środku układamy kilka wiśni i toczymy kule.
Tak przygotowane kulki, wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 8-10 minut od czasu wypłynięcia.
Ugotowane knedle polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem
Do mąki dodajemy twaróg (nie mielony), jajko oraz mleko - zagniatamy jednolite ciasto.
ciasto wałkujemy w rulon i odcinamy 2cm kawałki ciasta, rozkładamy na ręce, w środku układamy kilka wiśni i toczymy kule.
Tak przygotowane kulki, wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 8-10 minut od czasu wypłynięcia.
Ugotowane knedle polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem