marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedle z boczkiem i cebulką prażoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Knedle znane są z austriackiej kuchni,ale pełno ich w każdej kuchni polskiej. Są podawane na słodko i na pikantnie,nierzadko z ziołami i serami.

Knedle z boczkiem i cebulką prażoną

Składniki:

Knedle z boczkiem i cebulką prażoną

 

Sposób przygotowania:

Knedle z boczkiem i cebulką prażoną
Ziemniaki obrać opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Gdy ostygną, wbić surowe jajko i dodać mąki ziemniaczanej. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, odsączyć i przełożyć dziurkowaną łopatką lub łyżką do średniej miseczki. Składniki na knedle zagnieść, podsypując mąką pod spód oraz formować na dłoni średnie kluski, przyklepać i nałożyć łyżeczką po trochu boczku i szczypcie cebulki prażonej, zalepić dokładnie masą ziemniaczaną. Nadziane knedle wkładać na osolony wrzątek i gotować z 15-20 min, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyjąć łopatką kuchenną i po odsączeniu przełożyć na półmisek i polać roztopionym masełkiem i posypać bułką tartą..