Sposób przygotowania:
Knedle z farszem pieczarkowym
1. Ziemniaki ugotować i zmielić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i całość dokładnie wyrobić.
2. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Dusić do miękkości. Następnie pieczarki ostudzić, dodać do nich jajko, bułkę tartą , sól i pieprz do smaku, wymieszać.
3. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy napełnić farszem pieczarkowym, skleić nadając kształt kulek. Knedle gotować w osolonym wrzątku, przez 5 minut od czasu aż knedle wypłyną na wierzch wody.
Podawać polane stopionym masełkiem lub skwarkami.
2. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Dusić do miękkości. Następnie pieczarki ostudzić, dodać do nich jajko, bułkę tartą , sól i pieprz do smaku, wymieszać.
3. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy napełnić farszem pieczarkowym, skleić nadając kształt kulek. Knedle gotować w osolonym wrzątku, przez 5 minut od czasu aż knedle wypłyną na wierzch wody.
Podawać polane stopionym masełkiem lub skwarkami.