Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle to smaczne danie o każdej porze roku.

Knedle z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle z jabłkami i cynamonem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z jabłkami i cynamonem
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić. Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać roztopionym masłem i posypać cukrem.
Knedle z jabłkami i cynamonem
Starte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem
Knedle z jabłkami i cynamonem
Z ciasta formować placuszki nakładać farsz i zlepiać knedelki