Sposób przygotowania:
Knedle z jabłkiem i gruszką
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Do lekko przestudzonych dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Jabłka obrać ze skóry i podzielić na mniejsze cząstki, posłodzić lekko. Podobnie postąpić z gruszkami.
Z ciasta formować małe placuszki, na każdym kłaść kawałek jabłka i kawałek gruszki, po czym zlepiać brzegu formując kulki.
Gotowe wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Jabłka obrać ze skóry i podzielić na mniejsze cząstki, posłodzić lekko. Podobnie postąpić z gruszkami.
Z ciasta formować małe placuszki, na każdym kłaść kawałek jabłka i kawałek gruszki, po czym zlepiać brzegu formując kulki.
Gotowe wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem.