Sposób przygotowania:
Knedle z pieczarkami
FARSZ PIECZARKOWY:
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić w 1 łyżce masła. Dodać pieczarki smażyć przez chwilę. Ostudzić, wbić żółtko, wsypać tartą bułkę, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Gorące obrać ze skórki.przecisnąć przez praskę. Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. w zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko. zarobić ciasto nożem, potem szybko zagnieść. Z ciasta formować wałek grubosci 4 cm, pokroić go w poprzek na małe porcje. Z każdego kawałka zrobić placuszek i kłaść po środku nadzienie. Zlepić knedle. Knedle wkładać do osolonego wrzątku, gdy woda znowu zawrze, gotować 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać na sicie gorącą wodą.Wyłożyć na półmisek. Łyżkę masła stopić, tuż przed podaniem polać knedle.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić w 1 łyżce masła. Dodać pieczarki smażyć przez chwilę. Ostudzić, wbić żółtko, wsypać tartą bułkę, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Gorące obrać ze skórki.przecisnąć przez praskę. Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. w zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko. zarobić ciasto nożem, potem szybko zagnieść. Z ciasta formować wałek grubosci 4 cm, pokroić go w poprzek na małe porcje. Z każdego kawałka zrobić placuszek i kłaść po środku nadzienie. Zlepić knedle. Knedle wkładać do osolonego wrzątku, gdy woda znowu zawrze, gotować 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać na sicie gorącą wodą.Wyłożyć na półmisek. Łyżkę masła stopić, tuż przed podaniem polać knedle.