jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Knedle z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne danie na obiad dla dzieci i dla dorosłych

Knedle z pieczarkami

Składniki:

Knedle z pieczarkami

 

  • CIASTO:
  • 1 kg ziemniaków, 25 dag mąki, 1 jajko, sól
  • FARSZ PIECZARKOWY:
  • pieczarek, 2 cebule, 1 żółtko, 2 łyżki bułki tartej, 4 dag masła, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Knedle z pieczarkami
FARSZ PIECZARKOWY:
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić w 1 łyżce masła. Dodać pieczarki smażyć przez chwilę. Ostudzić, wbić żółtko, wsypać tartą bułkę, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Gorące obrać ze skórki.przecisnąć przez praskę. Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. w zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko. zarobić ciasto nożem, potem szybko zagnieść. Z ciasta formować wałek grubosci 4 cm, pokroić go w poprzek na małe porcje. Z każdego kawałka zrobić placuszek i kłaść po środku nadzienie. Zlepić knedle. Knedle wkładać do osolonego wrzątku, gdy woda znowu zawrze, gotować 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać na sicie gorącą wodą.Wyłożyć na półmisek. Łyżkę masła stopić, tuż przed podaniem polać knedle.