aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Knedle z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Fajne knedelki lubię je do mięs podawać.

Knedle z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z pieczarkami
Bułki kroimy na niedużej wielkości kawałki. Zalewamy je wymieszanym w mleku jajem. Odstawiamy do momentu aż wchłoną mleko i napęcznieją. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą oczyszczamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy drobno. Cebulę rumienimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do niej pieczarki i lekko podsmażamy.Do namoczonej bułki dodajemy pieczarki, mąkę pszenna i przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy masę. Odstawiamy ją na 10 minut. Formułujemy z niej kulki i delikatnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto będzie się trzymać trochę rąk, dlatego robiąc kulki najlepiej ręce co chwilę oprószać mąką.Kulki wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy do 20 minut. Podajemy do sosów i mięs.
Knedle z pieczarkami
Bułkę zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkiem.
Knedle z pieczarkami
Cebulkę pokrojoną drobno podsmażamy razem z pieczarkami.
Knedle z pieczarkami
Z masy formułujemy knedelki niedużej wielkości i obtaczamy w mace.