alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Knedle z śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W sezonie świeżych śliwek warto je zrobić.

Knedle z śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z śliwkami
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki.
Knedle z śliwkami
ziemniaki i twaróg zmielić dodać pozostałe składniki
Knedle z śliwkami
uformować knedle w środku z śliwką i dokłanie zlepić
Knedle z śliwkami
do oczyszczonych śliwek dodać po kostce cukru
Knedle z śliwkami
masło zrumienić dodać bułkę tartą i cynamon