SUPERPRZEPIS

Knedle z truskawkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Knedle z truskawkami Więcej zdjęć (8)

To zwykła proste kluski z ziemniaków, mąki i jajek tyle tylko że nadziewane owocami. Podawane na różne sposoby polane masłem i posypane cukrem, polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.

Składniki:

Knedle z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić.

Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule.

Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli.

Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.
Knedle z truskawkami
Ziemniaki obrać ,umyć i ugotować ,po ugotowaniu odcedzić
Knedle z truskawkami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzić dodać mąkę ,jajko oraz szczyptę soli
Knedle z truskawkami
Dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto
Knedle z truskawkami
Truskawki oczyścić z szypułek ,umyć i osuszyć
Knedle z truskawkami
Ciasto podzielić na porcje, porcje rozpłaszczać dłońmi ,nakładać truskawkę i zlepiać formując kule
Knedle z truskawkami
Kule układać na podsypany mąką talerz
Knedle z truskawkami
Wrzucać na gotującą wodę