Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić.
Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule.
Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli.
Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.
Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić.
Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule.
Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli.
Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.
gusia1000