Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Knedle z truskawkami Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej smakują w sezonie letnim.

Knedle z truskawkami Danuty

Składniki:

Knedle z truskawkami Danuty

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami Danuty
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć na stolnicę, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtko, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i podzielić na kwadraty. Truskawki odszypułkować, umyć, osączyć i wkładać do ciasta, formować knedle. Zagotować wodę, posolić, na wrzątek kłaść knedle, jak wypłyną, pogotować jeszcze 5 minut, odcedzić. Knedle podawać polane masłem i posypać cukrem.