eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Leniwe knedle Eli z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam knedle z ciasta na pierogi leniwe. Do środka knedli włożyłam duże truskawki. Knedle były pyszne.

Leniwe knedle Eli z truskawkami

Składniki:

Leniwe knedle Eli z truskawkami

ciasto

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Leniwe knedle Eli z truskawkami

przygotowanie ciasta

Leniwe knedle Eli z truskawkami
Ugotowane na parze ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

przygotowanie ciasta cd

Leniwe knedle Eli z truskawkami
Zmielić ser w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

Twaróg zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie ciasta cd

Leniwe knedle Eli z truskawkami
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki ciasta.

Do przeciśniętych ziemniaków dodać twaróg, mąki, jajka i wyrobić ciasto.

przygotowanie knedli

Leniwe knedle Eli z truskawkami
Z opłukanych i odsączonych truskawek usunąć szypułki.

Truskawki wysypać na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć truskawki i usunąć szypułki.

przygotowanie knedli cd

Leniwe knedle Eli z truskawkami

Każdą truskawkę obkleić ciastem i uformować kule. Knedle obtoczyć w mące pszennej. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wrzucać knedle i gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia. W rondelku rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i mieszając smażyć aż się zrumieni. Gotowe knedle wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać masłem z bułką i posypać cukrem. Smacznego!