Sposób przygotowania:
Leniwe knedle Eli z truskawkamiprzygotowanie ciasta
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.
przygotowanie ciasta cd
Twaróg zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie ciasta cd
Do przeciśniętych ziemniaków dodać twaróg, mąki, jajka i wyrobić ciasto.
przygotowanie knedli
Truskawki wysypać na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć truskawki i usunąć szypułki.
przygotowanie knedli cd
Każdą truskawkę obkleić ciastem i uformować kule. Knedle obtoczyć w mące pszennej. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wrzucać knedle i gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia. W rondelku rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i mieszając smażyć aż się zrumieni. Gotowe knedle wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać masłem z bułką i posypać cukrem. Smacznego!
gusia1000