anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Knedle ze śliwką węgierką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

szybkie i smaczne danie.polecam.

Knedle ze śliwką węgierką

Składniki:

Knedle ze śliwką węgierką

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwką węgierką
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,wystudzić,przełożyć na stolnicę, dodawać stopniowo mąkę,mąki ma być tyle żeby ciasto nie kleiło się do ręki. Gdy ciasto jest gotowe, rwać po kawałku,rozpłaszczyć, wkładać po jednej wypestkowanej śliwce węgierce,lub po dwie małe obtoczone w cukrze,formować knedle dowolnej wielkości. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody , około 2 min od wypłynięcia. Wyłożyć na talerz, polać śmietaną, lub bułką tartą przesmażoną na maśle. Smacznego.