Sposób przygotowania:
knedle ze śliwkami
Śliwki wydrylować i posypać cynamonem . Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce . Do ziemniaków wbić jajka , wsypać mąkę oraz 1 łyżeczkę soli . Zagnieść jednolite ciasto . Z masy odrywać kawałki i spłaszczać na placuszki . Układać połówkę śliwki , posypać ok. połową łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nadając kształt kuli . Kluski należy zaraz gotować , bo ciasto robi się rzadkie . Knedle wrzucać do osolonego wrzątku , gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch . Podawać ze zrumienioną na maśle bułeczką lub ze śmietaną .
Z tej porcji wyszły mi aż 32 knedle (rodzinka naje się z powodzeniem)
Z tej porcji wyszły mi aż 32 knedle (rodzinka naje się z powodzeniem)
Jojo
góralka
A.B.
bernika