Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki gotujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia ziemniaków lun po prostu klamy. Zagniatamy z maką, jajkami i sola. Wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta, do środka wkładamy śliwkę (wcześniej usunąc pestki) i łyżeczkę cukru i formujemy kulkę. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie do momentu wypłyniecia na powierzchnię. Roztapiamy trochę masła i polewamy knedle oraz posypujemy cukrem.
Proporcje na 1 kg ziemniaków podałam dla przykładu. Ja robiąc knedle po zmieleniu ziemniaków rozkładam równomiernie w misce i dzielę na 4 części. Jedna wyjmuję i w to miejsce wsypuje makę- zawsze korzystam z takich proporcji. Do tego wbijam 2 jajka. Są to proporcje na obiad dla 5-6 osób.
Proporcje na 1 kg ziemniaków podałam dla przykładu. Ja robiąc knedle po zmieleniu ziemniaków rozkładam równomiernie w misce i dzielę na 4 części. Jedna wyjmuję i w to miejsce wsypuje makę- zawsze korzystam z takich proporcji. Do tego wbijam 2 jajka. Są to proporcje na obiad dla 5-6 osób.
yola