zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Knedle ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sezon na śliwki w pełni, więc nie może się obyć bez knedli.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.