LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po prostu fantastyczne knedelki.

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem

 

  • Ciasto: ziemniaki ugotowane 0,5 kg
  • mąka pszenna 20 dag
  • jajo 1
  • sól
  • słonina i cebula na okrasę
  • Nadzienie: mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od kości itp.)
  • pieprz, sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem
Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Zagotować wodę z solą. Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić skwarki. Dodać poszatkowaną cebulę, ze złocic. Plac gorące knedle i zaraz podawać.
Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem
Dodanie przypraw do mielonego, gotowanego mięsa.
Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem
Formowanie knedli z przygotowanego ciasta.
Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem
Gotowanie knedli ziemniaczanych nadziewanych mięsem.
Knedle ziemniaczane nadziewane mięsem
Przygotowanie okrasy do knedli ziemniaczanych.