SUPERPRZEPIS

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

Knedle ze śliwkami są bardzo popularne, skórka pomarańczowa i orzechy dodają niepowtarzalnego smaku. Polecam.

Składniki:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

ETAP 1:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami
Mąkę połączyć z ziemniakami, jajkiem i pure z dyni.

Do miski wsypać obie mąki, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, jajko, pół łyżeczki soli i pure z dyni.

ETAP 2:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami
Z przygotowanych składników zrobić ciasto.

Zagnieść ciasto, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.

ETAP 3:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami
Pokrojone śliwki połączyć ze skórką i orzechami.

Śliwki pokroić, dodać 2/3 posiekanych orzechów i skórkę pomarańczową, wymieszać.

ETAP 4:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami
Na placuszki z ciasta włożyć śliwki z bakaliami.

Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.

ETAP 5:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

Dokładnie zlepić i uformować knedle. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Można podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.