jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kocie uszka z marmoladą i kokosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche ciasteczka drożdżowe z domową marmoladą i kokosem świetnie sprawdzają się jako niedzielny deser.

Kocie uszka z marmoladą i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kocie uszka z marmoladą i kokosem

 

  • około 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 5 dag drożdży
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka zsiadłego
  • szczypta soli
  • słoiczek domowej marmolady
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kocie uszka z marmoladą i kokosem
Z pół szklanki mleka zsiadłego, 1 łyżki cukru , 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Z pozostałych składników ciasta, ze wzburzonego rozczynu i miękkiego masła zagniatamy ciasto drożdżowe. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Do marmolady dodajemy kokos i wymieszaj. Rozwałkowujemy placek na grubość około 5 mm. Wykrawamy szklanką kółka, w środek każdego kółka nakładamy masę marmoladową i sklejamy "kocie uszka". Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C). Przed podaniem posypujemy ciastka cukrem pudrem.
Kocie uszka z marmoladą i kokosem
Z pozostałych składników ciasta, ze wzburzonego rozczynu i miękkiego masła zagniatamy ciasto drożdżowe.
Kocie uszka z marmoladą i kokosem
Wykrawamy szklanką kółka, w środek każdego kółka nakładamy masę marmoladową i sklejamy "kocie uszka".
Kocie uszka z marmoladą i kokosem
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Kocie uszka z marmoladą i kokosem
Pieczemy na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C).

Tagi:

domowe