Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kociołek Agi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, pieczarek,papryki oraz kukurydzy. Rozgrzeje w zimne jesienne dni.

Kociołek Agi

Składniki:

Kociołek Agi

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 40 dag małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • ziele angielskie,. wegeta,przyprawa do mięs, czosnek granulowany,pieprz,sól,suszony lubczyk do smaku

Sposób przygotowania:

Kociołek Agi

Przygotowanie mięsa:

Kociołek Agi
Mięso drobiowe kroimy w grubą kostkę i nacieramy przyprawą do mięsa

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę. Nacieramy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym i wegetą do smaku. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażamy kawałki mięsa.

Przygotowanie pieczarek:

Kociołek Agi
Pieczarki z cebulą szklimy na rozgrzanej patelni z olejem

Pieczarki oczyszczamy. Kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy. Kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dajemy najpierw posiekaną cebulę i chwilę mieszając szklimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy razem mieszając do momentu aż z pieczarek odparuje woda.

Przygotowanie papryki:

Kociołek Agi
Oczyszczoną paprykę żółtą i czerwoną kroimy w pół plasterki

Umytą paprykę przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w dość grube pół plasterki.

Przyrządzanie dania:

Do gorącego bulionu drobiowego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy podsmażone mięso i podduszone pieczarki z cebulką. Dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę a potem przecier pomidorowy. Dusimy aż wszystko będzie miękkie. Osączamy kukurydzą na sicie z zalewy. Przelewamy kukurydzę zimną wodą. Dodajemy do garnka i zagotowujemy wszystko razem. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem, lubczykiem do smaku.