Kociołek to pyszne danie przygotowywane nad ogniskiem w żeliwnym kociołku właśnie. Dodajemy do niego wiele warzyw- kapustę, marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, pomidory, paprykę oraz mięso wieprzowe lub wołowe. Całość zalewamy wodą, przyprawiamy i długo dusimy. Jest to pyszne i sycące danie, rozgrzewające nas w zimne i ponur dni. Prażonki, duszonki, pieczonki, tak nazywamy potrawy z kociołka.

Kociołki Kategorie

Gulasz

Gulasz

Gulasz jest smaczną i sycącą potrawą. Danie można podać na obiad albo kolację. Gulasz przygotowuje się z dowolnego rodzaju mięsa (zazwyczaj wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, królika lub baraniny) oraz warzyw. Dobrze sprawdzą się: cebula, czosnek, por, marchewka, seler, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory. Gulasz wieprzowy świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kopytkami albo kaszą gryczaną. Surowe mięso należy pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie dusić z dodatkiem bulionu, siekanych warzyw i przypraw.

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski to typowa potrawa kuchni węgierskiej. Bogracz to nazwa kotła, w którym przyrządza się to danie. Inne popularna nazwa to gulasz wołowy po węgiersku. Potrawa składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego, boczku, cebuli, czosnku, ziemniaków i dużej ilości ostrej papryki. Gulasz ma gęstą konsystencję i – tak jak wszystkie potrawy kuchni węgierskiej – jest mocno pikantny.

Bogracz

Bogracz

Bogracz to rodzaj mięsnego gulaszu podawany na różne sposoby. Jednym z nich jest bogracz z kluseczkami, robiony poprzez dodanie klusek wykonanych z rozdrobnionych ziemniaków lub lanych - z mąki, jajka i wody. Bogracz po węgiersku jest bardzo pikantny. Doprawiając gulasz, dodaje się dużo ostrej papryki oraz pieprzu. Bogracz można zrobić też z dodatkiem pieczarek. Bogracz tradycyjny gotowany jest na wołowinie lub wieprzowinie, z dodatkiem pomidorów, papryki, marchewki, czosnku i pietruszki. Danie dusi się w garnku do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska (madziarska) należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości potraw są mięsa, sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Podstawowy składnik każdego dania - paprykę - można podawać w różnej postaci: suszonej, marynowanej, duszonej i sproszkowanej. Tradycyjną potrawą jest zupa gulaszowa (guljásleves) oraz jej liczne odmiany (töltött paprika, tokań, pörklöt). Popularne są również langosze, lecsó, a także desery (tort Dobosa, strucla i naleśniki a’la Gundel).

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz po węgiersku jest bardzo syta i gęsta. Wołowinę przesmaża się na patelni i doprawia czosnkiem, kminkiem oraz solą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaje się, pokrojoną na mniejsze kawałki, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. Danie przyprawia się ostrą papryką, ziołowym pieprzem oraz dużą ilością czosnku.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski jest sycący, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale komponuje się z dowolną surówką oraz ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą. Gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i warzyw. Mięso należy oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, doprawić i podsmażyć. Następnie przekłada się je do rondla i dusi z dodatkiem bulionu oraz warzyw. Świetnie sprawdzą się: cebula, czosnek, marchewka, por, papryka, pomidory oraz pieczarki. Gulasz węgierski należy gotować przez godzinę.

Bogracz

Bogracz

Zupa bogracz wywodzi się od węgierskich pasterzy, którzy przyrządzali ją w kociołku, na wolnym powietrzu. Z racji swojego zawodu musieli długo radzić sobie sami, także z kuchennymi wyzwaniami. Bywał to bogracz wieprzowy lub wołowy w zależności od możliwości, dodatkowo mógł być z kluskami albo pieczarkami. Do dziś jest bardzo znaną węgierską potrawą, gotowaną w również w wielu innych krajach.

Kociołek węgierski

Kociołek węgierski

Kociołek węgierski to tradycyjne, bardzo popularne danie w tym kraju. By go przyrządzić wystarczy smalec, papryka, cebula i mięso przeważnie wołowe. Wydaje się, że to niewiele, a jednak wystarczy by smakowała znakomicie. Przygotowuje się ją w kociołku na wolnym powietrzu i stąd pochodzi jej druga nazwa-bogracz, co po węgiersku znaczy właśnie kociołek. Jest ona bardzo sycąca i rozgrzewająca.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Kociołki

Strogonow z kociołka

Strogonow z kociołka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fasolka z kociołka

Fasolka z kociołka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kociołek gajowego

Kociołek gajowego

ewaeu ewaeu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybowy kociołek

Grzybowy kociołek

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiejski kociołek

Wiejski kociołek

bogusia82 bogusia82
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: