Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kociołek z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kociołek najbardziej smakuje pieczony nad ogniskiem, ale jeśli ktoś nie ma ogrodu lub nie dopisuje pogoda możemy również ziemniaczki upiec w zwykłym garnku w domu.

Kociołek z karkówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek z karkówką

 

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1/4 kostki smalcu
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 50 dkg karkówki
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kociołek z karkówką
Ziemniaki, marchewkę oraz cebulkę obrać i umyć. Garnek do pieczonych wysmarować smalcem, na dno położyć skórę odkrojoną z boczku. Ziemniaki pokroić w plastry, część z nich ułożyć na dnie garnka. Kiełbaskę pokroić w półplastry. Połową przykryć ziemniaki. Marchewki pokroić w plastry. Połowę wysypać na kiełbaskę. Przykryć jedną cebulką pokrojoną w plastry. Boczek pokroić w plastry i połowę z niego włożyć do garnka. Karczek pokroić w kostkę. Połowę włożyć do garnka. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Przykryć posiekaną natką pietruszki. Na wierzch ułożyć odrobinę smalcu. W tej samej kolejności ułożyć drugą warstwę składników. Na wierzch wyłożyć kilka ziemniaków pokrojonych w plastry. Oprószyć przyprawami, na wierzch dodać trochę smalcu. Garnek zamknąć, upiec nad ogniskiem. Kiedy ziemniaki będą miękkie (około 1 godzinę) wysypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.
Kociołek z karkówką
Garnek wysmarować smalcem i na dnie ułożyć skórę z boczku.
Kociołek z karkówką
Do garnka układamy warstwami pokrojone składniki.
Kociołek z karkówką
Zamykamy garnek i pieczemy nad ogniskiem około godzinę.
Kociołek z karkówką
Po upieczeniu przełożyć do dużej miski i wymieszać.

Tagi:

kielbasa