Sposób przygotowania:
Kociołek z karkówką
Ziemniaki, marchewkę oraz cebulkę obrać i umyć. Garnek do pieczonych wysmarować smalcem, na dno położyć skórę odkrojoną z boczku. Ziemniaki pokroić w plastry, część z nich ułożyć na dnie garnka. Kiełbaskę pokroić w półplastry. Połową przykryć ziemniaki. Marchewki pokroić w plastry. Połowę wysypać na kiełbaskę. Przykryć jedną cebulką pokrojoną w plastry. Boczek pokroić w plastry i połowę z niego włożyć do garnka. Karczek pokroić w kostkę. Połowę włożyć do garnka. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Przykryć posiekaną natką pietruszki. Na wierzch ułożyć odrobinę smalcu. W tej samej kolejności ułożyć drugą warstwę składników. Na wierzch wyłożyć kilka ziemniaków pokrojonych w plastry. Oprószyć przyprawami, na wierzch dodać trochę smalcu. Garnek zamknąć, upiec nad ogniskiem. Kiedy ziemniaki będą miękkie (około 1 godzinę) wysypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.