Sposób przygotowania:
Kociołek z soczewicąPrzygotowanie mięsa
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posolić, doprawić pieprzem, wymieszać z pokrojonymi plasterkami czosnku.
Odłożyć na minimum 20 minut do lodówki.
Przygotowanie warzyw
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażyć paprykę z cebulką.
Następnie wrzucić pieczarki i smażyć przez około 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
Dodać mięso (wraz z czosnkiem). Smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Wykończenie potrawki
Dodać pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i por oraz seler pokrojony w kostkę. Dodać także przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość podlać wodą (tak by przykryła całość).
Dusić około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać przyprawę uniwersalną i koncentrat pomidorowy.
Zagotować. Wrzucić posiekaną nać pietruszki i doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać samodzielnie lub ze świeżym pieczywem.
Smacznego!