Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kociołek z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, bardzo sycące, rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe idealne na chłodne jesienne i zimowe dni.

Kociołek z soczewicą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kociołek z soczewicą

 

  • 800 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 400 g pieczarek
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek włoszczyzny (kilka marchewek i pietruszek, seler i por)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 0,5 l wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kociołek z soczewicą

Przygotowanie mięsa

Kociołek z soczewicą
Doprawione mięso do potrawki przed podsmażeniem

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posolić, doprawić pieprzem, wymieszać z pokrojonymi plasterkami czosnku.

Odłożyć na minimum 20 minut do lodówki.

Przygotowanie warzyw

Kociołek z soczewicą
Warzywa do potrawki z soczewicą w trakcie podsmażania

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażyć paprykę z cebulką.

Następnie wrzucić pieczarki i smażyć przez około 4 minuty od czasu do czasu mieszając.

Dodać mięso (wraz z czosnkiem). Smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Wykończenie potrawki

Kociołek z soczewicą
Potrawka z soczewicą, warzywami i mięsem w trakcie gotowania

Dodać pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i por oraz seler pokrojony w kostkę. Dodać także przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość podlać wodą (tak by przykryła całość).

Dusić około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać przyprawę uniwersalną i koncentrat pomidorowy.

Zagotować. Wrzucić posiekaną nać pietruszki i doprawić solą i pieprzem według uznania. Podawać samodzielnie lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego!


Tagi:

danie obiad