Kociołek ziemniaczany z kapustą i kiełba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

taki pyszny kociołek z ziemniaków, kapusty i kiełbasy

Kociołek ziemniaczany z kapustą i kiełba

Składniki:

Kociołek ziemniaczany z kapustą i kiełba

 

  • 550 gram ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 gram młodej kapusty endywii
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 85 gram kiełbasy wiejskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży chleb

Sposób przygotowania:

Kociołek ziemniaczany z kapustą i kiełba
Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam do rondla. Wlałam 1 litr zimnej wody i doprowadziłam do wrzenia. Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do gotujących się ziemniaków. Częściowo przykryłam i gotowałam ziemniaki 7-10 minut. Kapustę opłukałam, pokroiłam liście w paski szerokości ok.1 cm. Gdy ziemniaki były miękkie, rozgniotłam je z wodą. Wrzuciłam do nich kapustę i suszony koperek. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze 7 minut. Kiełbasę pokroiłam w cienkie plasterki. Zdjęłam rondel z ognia i ponownie rozgniotłam wszystko na puree.Doprawiłam zupę solą i pieprzem oraz oliwą. Na wierzch przybrałam pokrojoną kiełbasą.Podawałam ze świeżym chlebem.