Sposób przygotowania:
Kociołek ziemniaczany z kapustą i kiełba
Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam do rondla. Wlałam 1 litr zimnej wody i doprowadziłam do wrzenia. Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do gotujących się ziemniaków. Częściowo przykryłam i gotowałam ziemniaki 7-10 minut. Kapustę opłukałam, pokroiłam liście w paski szerokości ok.1 cm. Gdy ziemniaki były miękkie, rozgniotłam je z wodą. Wrzuciłam do nich kapustę i suszony koperek. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze 7 minut. Kiełbasę pokroiłam w cienkie plasterki. Zdjęłam rondel z ognia i ponownie rozgniotłam wszystko na puree.Doprawiłam zupę solą i pieprzem oraz oliwą. Na wierzch przybrałam pokrojoną kiełbasą.Podawałam ze świeżym chlebem.
edytaha