Sposób przygotowania:
Kogutowi w żłobie dano ….:
Mięso natrzeć przyprawą do dań chińskich , sosem sojowym ,sosem słodko-kwaśnym chilli 1 łyżką oleju , ½ łyżeczki curry i zostawić na 15 minut . Pokroić w paski .Jeszcze raz wetrzeć dokładnie przyprawy. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju i smażyć na rumiano mięso .Podlać ½ szklanki wody, dodać ¼ kostki bulionu drobiowego i dusić pod przykryciem 30 minut .
W tym czasie podzielić makaron na 4 części .
1 ) –CZERWONY- zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ½ litra ) .Dodać przecier pomidorowy , szczyptę mielonej papryki .Zostawić pod przykryciem na 5 minut . Odcedzić .W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła .Wrzucić ¼ kostki bulionu drobiowego , pokrojone na 8-ki pomidorki koktajlowe .Smażyć mieszając 3 minuty. Dorzucić odsączony makaron , który nabrał czerwonego koloru. Mieszając dusić jeszcze 3 minuty
2 ) –ZIELONY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ½ litra ) .Dodać rozmrożony szpinak .Zostawić pod przykryciem na 5 minut .Odcedzić .W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła .Wrzucić utartego ogórka , listki Tatsoi , ¼ kostki bulionu drobiowego i makaron . Dusić mieszając 5 minut .
3 ) – ŻÓŁTY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ¼ litra ) .Dodać łyżeczkę kurkumy , ½ łyżeczki curry i zostawić pod przykryciem na 5 minut . Odcedzić . W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła , dodać ¼ kostki bulionu drobiowego , utartą na grubej tarce jarzynowej gruszkę .Dusić mieszając 5 minut .
4 ) – BIAŁY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ¼ litra ) . Zostawić pod przykryciem na 5 minut . W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła . Wsypać wiórki kokosowe i smażyć 2 minuty mieszając . Zalać 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% i zagotować . Wrzucić makaron . Lekko posolić i dusić mieszając przez 5 minut .
Podawać mięso i poszczególne makarony osobno .Każdy sam komponuje swoją porcję na talerzu .
W tym czasie podzielić makaron na 4 części .
1 ) –CZERWONY- zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ½ litra ) .Dodać przecier pomidorowy , szczyptę mielonej papryki .Zostawić pod przykryciem na 5 minut . Odcedzić .W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła .Wrzucić ¼ kostki bulionu drobiowego , pokrojone na 8-ki pomidorki koktajlowe .Smażyć mieszając 3 minuty. Dorzucić odsączony makaron , który nabrał czerwonego koloru. Mieszając dusić jeszcze 3 minuty
2 ) –ZIELONY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ½ litra ) .Dodać rozmrożony szpinak .Zostawić pod przykryciem na 5 minut .Odcedzić .W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła .Wrzucić utartego ogórka , listki Tatsoi , ¼ kostki bulionu drobiowego i makaron . Dusić mieszając 5 minut .
3 ) – ŻÓŁTY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ¼ litra ) .Dodać łyżeczkę kurkumy , ½ łyżeczki curry i zostawić pod przykryciem na 5 minut . Odcedzić . W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła , dodać ¼ kostki bulionu drobiowego , utartą na grubej tarce jarzynowej gruszkę .Dusić mieszając 5 minut .
4 ) – BIAŁY - zalać porcję makaronu wrzącą wodą ( ok. ¼ litra ) . Zostawić pod przykryciem na 5 minut . W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła . Wsypać wiórki kokosowe i smażyć 2 minuty mieszając . Zalać 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% i zagotować . Wrzucić makaron . Lekko posolić i dusić mieszając przez 5 minut .
Podawać mięso i poszczególne makarony osobno .Każdy sam komponuje swoją porcję na talerzu .
eli_555
IkaJ