dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To danie z pewnością NIE JEST dietetyczne, ale zapewniam, że JEST pyszne:)

Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami

 

  • 50 dag makaronu Mamma Mia – kokardki
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do spaghetti
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Makaron ugotowałam w słonej wodzie al-dente. Do naczynia żaroodpornego włożyłam masło klarowane, na to wrzuciłam gorący makaron i wymieszałam dokładnie, aż masło się rozpuściło. Połowę makaronu odłożyłam. Seler naciowy oczyściłam i pokroiłam w plasterki.Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam mięso. Dodałam seler, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do spaghetti. Wymieszałam i smażyłam 5 minut, następnie dodałam passatę i podgrzewałam jeszcze przez kolejne 3 minuty. Mięso przełożyłam na makaron w naczyniu do zapiekania. Pomidory sparzyłam, obrałam, przekroiłam na połówki i wycięłam twarde części. Ułożyłam połówki pomidorów na mięsie i dodałam resztę makaronu. Całość posypałam solą, pieprzem i parmezanem oraz polałam śmietaną. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika (190 stopni) na 25 minut, z czego ostatnie 5 minut zapiekałam bez przykrycia z włączonym wentylatorem. Na talerzach posypałam odrobiną parmezanu.
Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Na patelni podsmażyłam mięso z selerem naciowym i passatą
Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Ugotowany al-dente makaron wymieszałam dokładnie z masłem klarowanym
Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Pomidory obrałam ze skórki, przekroiłam i położyłam na masie mięsnej
Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Całość posypałam parmezanem i zalałam śmietaną