Sposób przygotowania:
Kokardkowa zapiekanka z mięsem i pomidorami
Makaron ugotowałam w słonej wodzie al-dente. Do naczynia żaroodpornego włożyłam masło klarowane, na to wrzuciłam gorący makaron i wymieszałam dokładnie, aż masło się rozpuściło. Połowę makaronu odłożyłam. Seler naciowy oczyściłam i pokroiłam w plasterki.Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam mięso. Dodałam seler, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do spaghetti. Wymieszałam i smażyłam 5 minut, następnie dodałam passatę i podgrzewałam jeszcze przez kolejne 3 minuty. Mięso przełożyłam na makaron w naczyniu do zapiekania. Pomidory sparzyłam, obrałam, przekroiłam na połówki i wycięłam twarde części. Ułożyłam połówki pomidorów na mięsie i dodałam resztę makaronu. Całość posypałam solą, pieprzem i parmezanem oraz polałam śmietaną. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika (190 stopni) na 25 minut, z czego ostatnie 5 minut zapiekałam bez przykrycia z włączonym wentylatorem. Na talerzach posypałam odrobiną parmezanu.