Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kokos po Świdnicku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto przepis na Świdnicki Kokos- ciasto, które jest bardzo proste w przygotowaniu a z pewnością zachwyci koleżanki.

Kokos po Świdnicku

Składniki:

Kokos po Świdnicku

 

  • 400g wiórek kokosowych Świdnicki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek
  • kostka margaryny,
  • 1/2kg mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Świdnicki,
  • 1l śmietany

Sposób przygotowania:

Kokos po Świdnicku
Masa:

śmietanę, wiórki Świdnicki i 1/2 szklanki cukru zagotować, ostudzić i dodać pianę z 5 białek.

Ciasto:

Świdnicki proszek do pieczenia, margarynę, mąkę,1/2 szklanki cukru i żółtka zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozłożyć na przygotowanej blasze, i pokryć masą. Pozostałą część ciasta zetrzeć na wierzch. Piec ok. 50 min. w temp 170 stopni, tak, aby ciasto na wierzchu przyrumieniło się.

Tagi:

jajko jajka