karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre słodkości, które możesz zrobić na gościnę i dla dzieci.

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • 1 kostka margaryny Palma
  • 4-5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki miodu
  • Polewa:
  • 1 kostka margaryny Palma
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Palmę z cukrem wkładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z wrzącą wodą. Czasami mieszamy aż Palma się rozpuści. Gdy przestygnie dodajemy kolejno jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miód. Przy dodawaniu tych składników cały czas mieszamy ciasto. Jednolitą masę wylewamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
Kostkę Palmy rozpuszczamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, kakao. Wszystko mieszamy w rondelku na małym ogniu. Pilnujemy by nie zagotować.
Polewę lekko przestudzamy.
Ostudzone ciasto kroimy w kostkę i moczymy w przygotowanej polewie. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wykładamy na papier do wyschnięcia.
Smacznego :)