beta

beta

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy ubitą pianę z białek. Dosypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 1 kostka margaryny palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Ciasto: Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy ubitą pianę z białek.
Dosypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok 30 minut. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Przyrządzamy polewę: Rozpuszczamy margarynę w wodzie, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz kakao. Gotujemy ok 3 min. na bardzo małym ogniu. Dobrze mieszamy i moczymy w niej kostki, które trzymamy na widelcu. Na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych.