katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kokosanki z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kokosanki lepiej przygotować chociaż jeden dzień wcześniej ponieważ najlepiej smakują na drugi ,trzeci dzień .

Kokosanki z miodem

Składniki:

Kokosanki z miodem

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • cukier 1 szkl
  • miód 4 łyżki
  • jajka 2 szt
  • masło 1/3 kostki(250g)
  • mleko 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 op
  • proszek do pieczenia 2 łyżki z czubkiem

 

  • polewa

 

  • masło 1 kostka
  • cukier 1,5 szkl
  • mleko 3/4 szkl
  • kakao 4 łyżki
  • czekolada deserowa ok 1/2 tabliczki
  • alkohol 1 mały kieliszek

 

  • dodatkowo

 

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kokosanki z miodem
Przygotowujemy ciasto. Jajka wybijamy i ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy miód i drobno pokrojone masło a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mleko. Łączymy składniki i wylewamyna przygotowaną dużą blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka ok 20 min w 180 stopniach.

Ciasto studzimy i kroimy w mniejszą w kostkę. Składniki polewy dobrze podgrzewamy ale nie doprowadzamy do gotowania. Mieszamy do połączenia się składników. Kostki ciasta maczamy w polewie i obtaczamy we wiórkach kokosowych.