SUPERPRZEPIS

Kokosek z borówkami

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kokosek z borówkami

Dwie warstwy kruchego ciasta, pomiędzy którymi znalazła się borówka amerykańska i warstwa z wiórkami kokosowymi. Ciasto zdecydowanie dla tych co lubią smak kokosa, bo jest dominujący, a borówka jest smacznym uzupełnieniem. Kawałek pysznego ciasta :)

Składniki:

Kokosek z borówkami

CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

FRUŻELINA BORÓWKOWA:

  • 700 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szklanki wody

BEZA KOKOSOWA:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Kokosek z borówkami

ETAP 1:

Kokosek z borówkami
Połowę ciasta wyłożyć na spód formy i podpiec.

Ciasto kruche. Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Wlać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich zamrozić, a drugą wylepić dno formy o wymiarach 23 x 32 cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania frużeliny borówkowej.  
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15 min.

ETAP 2:

Kokosek z borówkami
Borówkę dusić na małym ogniu i dodać mąkę.

Borówkę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Dusić, aż puści sok, mieszać starając nie rozgniatać owoców. Proszek budyniowy wymieszać z wodą i wlać do owoców. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia.

ETAP 3:

Kokosek z borówkami
Do ubitych białek na końcu dodać wiórki kokosowe.

Białka ubijać ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, najlepiej po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści wsypać proszek budyniowy i śmietanę. Na końcu dodać wiórki kokosowe, które mieszać z pomocą łopatki. 

Na podpieczone ciasto kruche wyłożyć frużelinę z borówki. Wyłożyć warstwę kokosową i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 35 minut.  Smacznego :)