Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1446]

Cytrynowo-kokosowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taką babkę możemy upiec na świąteczny stół i nie tylko.Jest bardzo puszysta i mięciutka.Pachnie cytryną i kokosem.

Cytrynowo-kokosowa babka

Składniki:

Cytrynowo-kokosowa babka

 

 

 

  • lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-kokosowa babka
Masło i cukier przekładamy do miski,następnie ucieramy na puszystą masę.Do masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny,wiórki kokosowe,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Przygotowujemy lukier:cukier puder ucieramy dodając stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Gotowym lukrem dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Tagi:

jajko tarta jajka