alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort makowo kokosowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Makowo kokosowy z płatkami migdałów i kremem na bazie kremówki i mascarpone, smakuje obłędnie.

Tort makowo kokosowy

Składniki:

Tort makowo kokosowy

 

  • Biszkopt makowy
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • Blat kokosowy
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 150 g kokosu
  • Krem
  • 1 litr kremówki
  • 0,5 kg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • dżem brzoskwiniowy do posmarowania
  • migdały płatki do posypania

Sposób przygotowania:

Tort makowo kokosowy
Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 25 min. Wyjąć i ostudzić. Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów wtedy proponuję śmietanę ubić na 2 razy.