Kokosowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej kawy, czy na okazyjne rodzinne święto.

Kokosowe ciasto

Składniki:

Kokosowe ciasto

 

  • BISZKOPT:
  • Składniki:
  • 1. 4-5 jajka
  • 2. 3/4 szkl. cukru
  • 3. 7dkg cukru
  • 4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5. 10-15 dkg orzechów włoskich ( zmielić lub drobno posiekać )

 

  • MASA KOKOSOWA (wierzch)
  • Składniki:

 

  • 1.4 białka ( żółtka można wykorzystać do masy budyniowej )
  • 2. 20dkg kokosu
  • 3.1 szkl. cukru ( może być niecała szklanka )

 

  • MASA BUDYNIOWA (środek)
  • Składniki:
  • 1.1 puszka ananasów
  • 2.1/2 kostki margaryny lub masła
  • 3.2 małe cukry waniliowe
  • 4. budyń biały (śmietankowy/ waniliowy)
  • 5.1 łyżka mąki pszennej
  • 6.1 szkl. soku z ananasów (jeśli nie będzie pełnej szkalanki -dopełnić wodą )

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto
Biszkopt: Oddzielil białka od żółtek. Ubij białka na sztywną piane z cukrem, następnie po kolei dodawaj żółtka, dalej miksując, dodawaj mąkę, proszek do pieczenia. Dodając orzechy mieszaj masę najlepiej dużą łyżką. Piec 20-30 minut w temp. 180- 200*C. Masa kokosowa: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Na końcu dodaj wiórki kokosowe - dobrze wymieszaj - można mikserem. Piec 20minut 180-200*C. Po upieczeniu można blaszkę położyć na wilgotną ściereczkę to po wystygnięciu ciasto ładnie odejdzie od blaszki i się nie połamie. Masa budyniowa: Odlej trochę soku z ananasów i wymieszaj budyń z mąką, można dodać do tego żółtka. Dobrze wymieszać i ugotować na pozostałej ilości soku. Wystudzić przygotowaną masę .Połowę kostki margaryny zmiksować z cukrem waniliowym, dodać po łyżce budyniu i na końcu pokrojone w kostkę ananasy. Ciasto można udekorować polewą bądź płatkami migdałów. Według uznania :)Ciasto układać w następującej kolejności : 1.biszkopt 2. masa budyniowa 3. masa kokosowa 4. polewa.