malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kokosowe na ciemnym biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kokosowo - budyniowe

Kokosowe na ciemnym biszkopcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowe na ciemnym biszkopcie

 

  • CIASTO:
  • 4jaja
  • 3/4szk mąki pszennej
  • 1/2szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 3szk mleka
  • 1/2szk cukru
  • kost. margaryny
  • 20dag wiórek kokosowych
  • budyń waniliowy

 

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kokosowe na ciemnym biszkopcie
Białka ubij na sztywną piane ze szczypta soli, dodaj cukier, żółtka i nadal ubijaj. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Piecz w temperaturze 160stC przez 20minut. Ostudź. Zagotuj 2,5szk. mleka razem z cukrem. Następnie dodaj wiórki i gotuj na wolnym ogniu przez 20minut. Dodaj margarynę. Budyń waniliowy wymieszaj w pozostałym mleku i dodaj do masy kokosowej. Całość podgotuj na małym ogniu, mieszając. Masę ostudź i wyłóż na biszkopt. Polej czekoladową polewą. Włóż do lodówki.
Kokosowe na ciemnym biszkopcie
Upiecz biszkopt w temp 160st przez 20minut i ostudź.
Kokosowe na ciemnym biszkopcie
Etap 2
Kokosowe na ciemnym biszkopcie
Na ostudzony biszkopt wyłóż masę z wiórek kokosowych.

Tagi:

ciasto