Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kokosowiec z wódką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto z wódką więc tylko dla dorosłych i nie dla kobiet w ciąży

Kokosowiec z wódką

Składniki:

Kokosowiec z wódką

 

  • łyżek mąki, 8 jajek, 8 łyżek cukru, 3 łyzki kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem: 15 dag wiórków kokosowych, 150 ml wódki, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 1 jajko.
  • Do dekoracki: wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Kokosowiec z wódką
Wiórki zalać wódką i odstawić pod przykryciem na godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubic pianę. Zmieszać delikatnie zółtka zpiana, dodać makę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Przełozyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 45 minut. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodac jajo ubite na parze, dodac namoczone wiórki kokosowe. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jedna połowę wyłozyc pół kremu kokosowego, przyłozyć drugim krążkiem. Rozłozyć resztę kremu. Posypać wiórkami czekoladowymi