zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pychotka Marzenki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pani Walewska zwana Pychotką. Wypiek mojej Synowej, oprócz 3-BITa to najlepsze ciasto w Jej wykonaniu :)

Pychotka Marzenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pychotka Marzenki

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Na bezę:

 

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka skrobi

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 40 dag )
  • 10 dag płatków migdałowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotka Marzenki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wylepiamy dno blaszki (26 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno i drugie ciasto posmarować dżemem.

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i mieszamy delikatnie.

Pianę wykładamy na ciasta wysmarowane dżemem. Wierzch jednego posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy od razu dwie blaszki , ten z migdałami pieczemy na dolnym poziomie ,termo obieg 40 minut w 165 -170 st.C Po upieczeniu placki całkowicie wystudzić .

Przygotowujemy krem. Na mleku gotujemy budyń wymieszany z mąką i cukrami. Odstawiamy do wystudzenia, całkiem zimny miksujemy z miękkim masłem. Gotową masą przekładamy oba placki.

Odstawiamy w zimne miejsce (lodówka)

Po paru godzinach można degustować :)
Pychotka Marzenki
Etap 1 Jedno i drugie ciasto posmarować dżemem.
Pychotka Marzenki
Etap 2 Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania.
Pychotka Marzenki
Etap 3 Wierzch jednego posypujemy płatkami migdałów.
Pychotka Marzenki
Etap 4 Odstawiamy w zimne miejsce (lodówka) Po paru godzinach można degustować :)