Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kokosowy kurczak curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatny kurczak w lekkim sosie na bazie mleczka kokosowego. Doprawiony łagodnie curry, papryką i imbirem. Dla wielbicieli ostrości można dodać chili.

Kokosowy kurczak curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowy kurczak curry

 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól do smaku
  • 0,25 łyżeczki imbiru
  • 1 czubata łyżeczka curry indyjskiego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • ryż do podania

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy kurczak curry
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, dodać masło i przesmażyć. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Do kurczaka dodać cebulę i czosnek, krótko przesmażyć, dodać marchew. Wlać 1/4 szklanki wody, dodać soli, chwilę dusić. Następnie dodać całą puszkę mleczka kokosowego. Doprawić curry, imbirem, papryką, dusić około 10-15 minut. Podawać z ryżem. 
Kokosowy kurczak curry
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, dodać masło i przesmażyć.
Kokosowy kurczak curry
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Do kurczaka dodać cebulę i czosnek, krótko przesmażyć, dodać marchew. Wlać 1/4 szklanki wody, dodać soli, chwilę dusić.
Kokosowy kurczak curry
Następnie dodać całą puszkę mleczka kokosowego. Doprawić curry, imbirem, papryką, dusić około 10-15 minut.