13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak Curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak curry proponuje z moim wcześniejszym przepisem na Focaccię z oliwkami

Kurczak Curry

Składniki:

Kurczak Curry

 

  • Składniki:
  • 2x podwójne piersi z kurczaka
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • MARYNATA
  • 165ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 3 - 4 łyżki curry
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżkę ziół prowansalskich
  • 1 łyżka chilli
  • WARZYWA
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 imbir świeży
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Curry
Na początku przygotujemy marynatę: do mleczka kokosowego i jogurtu dodajemy curry, imbir, słodką paprykę, zioła prowansalskie, chilli, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty czosnek. Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na większą kostkę, następnie wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie możemy pokroić sobie warzywa w słupki (marchewkę, imbir i pietruszkę). Kiedy mamy już gotowego kurczaka możemy zabrać się za krojenie cebuli w kostkę. Cebulę smażymy w głębokiej patelni, a następnie dodajemy warzywa i dusimy wraz z cebulą około 2 minut. Teraz do warzyw możemy dodać kurczaka, zalewamy wszystko bulionem i przykrywamy. Potrawę gotujemy około 30minut, należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać czy nie trzeba dolać wody. Podajemy z ryżem, frytkami, chlebem – kto co woli.