Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy, pyszny i wilgotny. Obowiązkowe ciasto każdych świąt - ze względu na mamę. Mój autorski przepis.

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców

Tortownica o średnicy 16 cm:

  • 400 g zmielonego twarogu (użyłam dobrej jakości z wiaderka)
  • 80 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Opcjonalnie do dekoracji:

  • płatki kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • dowolne ozdoby

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców

Masa:

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców
Masa powinna być dość gęsta i karmelowa - od cukru.

Twaróg należy zmiksować z cukrem kokosowym i kolejno połączyć z jajkami oraz z olejem.


Na samym końcu dodać przesianą mąkę kokosową (by nie było grudek) i wiórki kokosowe.

Pieczenie:

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców
Gotowe ciasto powinno być lekko rumiane i sprężyste.

Masę przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.


Piec (w rozgrzanym piekarnik) 60 minut (sernik powinien być zarumieniony i posiadać sprężysty wierzch) w temperaturze 180 stopni.

Studzenie:

Kokosowy sernik dla diabetyków i bezglutenowców
Sernik bardzo równo wyrasta i nie opada podczas stygnięcia.

Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Ozdobić wedle uznania.